Ντύνω τους τοίχους με Ταπετσαρία!

Οι ταπετσαρίες,επιστρέφουν και πάλι με σχέδια ή χωρίς,για να δώσουν το δικό τους στιλ στη διακόσμηση του χώρου σας.Αν δεν σας αρέσει σε όλους τους τοίχους των δωματίων, τότε μπορείτε να τις τοποθετήσετε σε συγκεκριμένα σημεία του χώρου σας,οπως μια εσοχή ,ή σε μια εσωτερική κολόνα,έτσι διαμορφώνεται ένα χώρο πιο άνετο,φιλικό αλλά και πρωτότυπο!
Η ταπετσαρία δεν είναι απαραίτητο να καλύψει όλους τους τοίχους του σπιτιού μας. Τοποθετώντας την έστω και σε ένα τοίχο ή σε μέρος αυτού μπορεί εύκολα και οικονομικά να δημιουργηθεί ένας χώρος με προσωπικό και ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ακόμα, χάρη στα ποικίλα υλικά της, μια λαμπερή, για παράδειγμα, ταπετσαρία μπορεί να δημιουργήσει την αυταπάτη μεγαλύτερων διαστάσεων σε έναν μικρό χώρο και να τον φωτίσει, ενώ μία ανάγλυφη ταπετσαρία μπορεί να καλύψει τέλεια έναν τοίχο που δεν είναι σε καλή κατάσταση. Τέλος, μεγάλο πλεονέκτημα των περισσότερων σημερινών ταπετσαριών είναι ότι καθαρίζονται πολύ εύκολα, αφού μπορούν απλά να πλυθούν με ένα βρεγμένο πανί (θα δείτε αν πλένεται η ταπετσαρία σας από την ένδειξη με τα κυματάκια στο οπισθόφυλλο). Σίγουρα, πάντως, αντέχουν περισσότερο από την απλή βαφή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επιλογή μιας ταπετσαρίας είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και με την γνώση ότι πρόκειται για ένα σχετικά μόνιμο διακοσμητικό, καλό είναι να το έχει σκεφτεί κανείς καλά πριν την τοποθετήσει. 
Τι πρέπει να προσέξω πριν βάλω ταπετσαρία; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξει κανείς είναι η ποιότητα του τοίχου. Αν ο τοίχος είναι σε άριστη κατάσταση -γυαλί, όπως λένε οι ειδικοί- μπορεί κανείς άφοβα να επιλέξει μία λεία ταπετσαρία με υφή μεταξένια ή γυαλιστερή. Αν όχι, τότε μία ανάγλυφη ταπετσαρία είναι προτιμότερη. Υπάρχουν, άλλωστε, πολλά είδη ταπετσαρίας ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σπιτιού, όπως: χάρτινες, βινυλικές (δερμάτινες), υφασμάτινες, γυάλινες, από φυσικά υλικά (π.χ. bamboo), καμβάς, μεταλλικές, με πετρώματα. Από αυτές οι ανθεκτικότερες είναι οι βινυλικές, ο καμβάς και τα πετρώματα. Αυτό που πρέπει, επίσης, να γνωρίζει κανείς είναι ότι ενώ οι ταπετσαρίες μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν σε κάθε λεία επιφάνεια του σπιτιού -π.χ. σε ξύλο, mdf, γυψοσανίδα, γυαλί κ.λ.π.-, οι διαστάσεις τους είναι συγκεκριμένες. Οι ταπετσαρίες βγαίνουν δηλαδή είτε σε τρέχοντα μέτρα -π.χ. από 70cm μέχρι 1,30m φάρδος-, ή σε ρολά, ενώ σπανιότερα δημιουργούνται από τα εργοστάσια customized διαστάσεις. Έτσι, μία ταπετσαρία με σχέδια, την οποία θα παραλάβετε π.χ. σε ρολό, απαιτεί ο τεχνίτης που θα την τοποθετήσει να γνωρίζει πολύ καλά την δουλειά του για να «κάτσουν» ομοιόμορφα, το ένα δίπλα στο άλλο, στον τοίχο σας. Καλό είναι, τότε, η μέτρηση του τοίχου σας, για την σωστή επανάληψη του σχεδίου, να γίνει από τον ειδικό που θα σας τοποθετήσει την ταπετσαρία ή από τον τεχνίτη του καταστήματος από το οποίο θα την αγοράσετε. 
 Τέλος, χρήσιμο είναι να γνωρίζετε ότι το πλάτος της κάθε ταπετσαρίας αναγράφεται στο πίσω μέρος του δείγματος, για την τοποθέτησή της απαιτείται κόλλα τύπου MT32, η οποία εφαρμόζεται είτε στον τοίχο είτε στην ταπετσαρία ανάλογα με τις προδιαγραφές του υλικού και κατά την εφαρμογή της η επιφάνεια πρέπει να είναι στεγνή, καθαρή και λεία. Όσο για την απομάκρυνση της ταπετσαρίας από τον τοίχο, αυτό μπορεί να γίνει εύκολα ή λίγο πιο δύσκολα αν η ταπετσαρία περιέχει πολύ χαρτί. Πάντως, για να βγει μια ταπετσαρία πρέπει βασικά να αφαιρεθεί η στεγνή κόλλα που την έχει κολλήσει με τον τοίχο και αυτό γίνεται με ζεστό νερό και την χρήση σπάτουλας -υπάρχει, βέβαια, και η ακριβή λύση: ο αποκολλητής ταπετσαρίας. Ο γυμνός τοίχος, μετά, θέλει κατά κανόνα σπατουλάρισμα πριν βαφτεί ή φιλοξενήσει άλλη ταπετσαρία.Σας προτείνω μερικά σχέδια ταπετσαρίας για το δικόσας χώρο....δείτε τις παρακάτω εικόνες! Σχόλια

  1. Μου αρέσουν πολύ οι ταπετσαρίες ,αλλά επειδή είμαι άτομο που θέλω συνεχώς αλλαγές ,δεν τολμώ να βάλω.Πολύ κατατοπιστικό το θέμα σου.Υπέροχες φωτογραφίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Αλέκα,πολλά άτομα κάνουν συχνές αλλαγές στο χώρο τους...συνήθως αλλάζουν θέση στα έπιπλα ή προσθέτουν και αφαιρούν αντικείμενα(ανάλογα και με την εποχή)με την ταπετσαρία σίγουρα δεν γίνεται να την αλλάξεις είναι κόπος και οπωσδήποτε χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο για να την βγάλεις, οπότε θα μπορούσες να ντύσεις ένα μέρος του δωματίου που σου αρέσει δίνει άλλο στιλ...τόλμησέτο αξίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου